O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinooo
    Rider
    • 2009
    • 332

Byłem w ASO i wymieniono mi filtr paliwa - oczywiście na gwarancji. W aucie cisza jak makiem zasiał

Komentarz

• szybcior
      Classic
      • 2010
      • 22

Mam swojego szkodnika dopiero od tygodnia, ale mam wrażenie, że niestety też coś mi brzęczy z tyłu samochodu. Jestem trochę na tym punkcie przewrażliwiony, bo mój poprzedni Almerowóz ;-) posiadał podobną przypadłość (rocznik 2000)- mianowicie w tych modelach nagminne były bardzo głośne pompy paliwa. Miałem wrażenie, że za 10km się zatrze i nie pojadę dalej. Ale w serwisie powiedzieli, że te modele tak mają i że ludzie jeżdżą z takimi pompami i nic się nie dzieje. Swoją przejechałem 30 000km i rzeczywiście nic się nie stało (może trochę przygłuchłem od słuchania głośno radia ;-) ).
      Teraz mam bardzo podobne doznania słuchowe, ale ponieważ pisaliście, że to raczej nie jest pompa (i serwis nie wymieni jej na gwarancji) to może warto podjechać i spróbować wymienić filtr paliwa. Może pomoże... :?:
      Życie jest za krótkie żeby jeździć powoli...

Komentarz

• Piotr AMP
        Rider
        • 2009
        • 250

Zamieszczone przez szybcior
        Mam swojego szkodnika dopiero od tygodnia, ale mam wrażenie, że niestety też coś mi brzęczy z tyłu samochodu. Jestem trochę na tym punkcie przewrażliwiony, bo mój poprzedni Almerowóz ;-) posiadał podobną przypadłość (rocznik 2000)- mianowicie w tych modelach nagminne były bardzo głośne pompy paliwa. Miałem wrażenie, że za 10km się zatrze i nie pojadę dalej. Ale w serwisie powiedzieli, że te modele tak mają i że ludzie jeżdżą z takimi pompami i nic się nie dzieje. Swoją przejechałem 30 000km i rzeczywiście nic się nie stało (może trochę przygłuchłem od słuchania głośno radia ;-) ).
        Teraz mam bardzo podobne doznania słuchowe, ale ponieważ pisaliście, że to raczej nie jest pompa (i serwis nie wymieni jej na gwarancji) to może warto podjechać i spróbować wymienić filtr paliwa. Może pomoże... :?:
        ja bym tu nie rozmyślał za dużo, szkoda na to czasu bo sprawa jest rozpracowana, niech wymienią filtr i tyle, no chyba że to nie ten "terkot", który nam jest tu dobrze znany. Poczytaj całą hisotrię i umów się do serwisu.
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• szybcior
          Classic
          • 2010
          • 22

Piotr AMP, jestem już po lekturze całego tematu i wg mnie to jest ten nieszczęsny filtr paliwa.

BTW czy Skoda nie może tego poprawić na etapie produkcji, skoro ta usterka występuje w tak dużej ilości egzemplarzy tego modelu?

Niektóre pytania pozostaną na zawsze bez odpowiedzi....
          Życie jest za krótkie żeby jeździć powoli...

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Mam takie pytanko - czy po wymianie i np. przejechaniu kilku tysięcy km terkotanie nie powraca ?

Jak wyłaczę klimę to u mnie też terkota, ale nie wiem czy jest sens się użerać z ASO w tej sprawie (a nawet jak to przy przeglądzie na wiosnę).

Komentarz

• rlapinski
              Ambiente
              • 2010
              • 138

Zamieszczone przez loyd
              Mam takie pytanko - czy po wymianie i np. przejechaniu kilku tysięcy km terkotanie nie powraca ?

Jak wyłaczę klimę to u mnie też terkota, ale nie wiem czy jest sens się użerać z ASO w tej sprawie (a nawet jak to przy przeglądzie na wiosnę).
              Ja jestem kilkanaście tysięcy po wymianie i nadal nic nie terkocze.

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Byłem dzisiaj w ASO w Kielcach. Pan serwisant potwierdził, że terkocze i wysłał zapytanie do SAP.

Ciekawe co z tego będzie :wink:

Komentarz

• RS
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 238

Zamieszczone przez loyd

U mnie prawie rok po wymianie i cisza !!!!

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

No wiec tak. Wczoraj jak byłem w ASO z ta pompą, to odrazu po wejściu i zgłoszeniu "terkotania" widziałem szydercze uśmiechy na twarzach pracowników ASO (zawsze tak jest ??). Pan serwisant stwierdził, że oczywiście mam fanaberie (i w sumie to sam się sobie dziwiłem, że z tym pojechałem do ASO ....).

Ale dzisiaj telefon z ASO, że pompa do wymiany :shock:

Pan serwisant sam był w szoku jak mi to komunikował ......

Komentarz

• rlapinski
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 138

Zamieszczone przez loyd
                      No wiec tak. Wczoraj jak byłem w ASO z ta pompą, to odrazu po wejściu i zgłoszeniu "terkotania" widziałem szydercze uśmiechy na twarzach pracowników ASO (zawsze tak jest ??). Pan serwisant stwierdził, że oczywiście mam fanaberie (i w sumie to sam się sobie dziwiłem, że z tym pojechałem do ASO ....).

Cała pompa czy filtr paliwa? U mnie wymieniano sam filtr i to załatwiło sprawę.

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Zamieszczone przez rlapinski
                        Zamieszczone przez loyd

Cała pompa czy filtr paliwa? U mnie wymieniano sam filtr i to załatwiło sprawę.
                        W zgłoszeniu mam wpisane, że "klienta zgłasza piski pompy paliwa" i Pan serwisant powiedział przez telefon, że będzie mi "to" wymieniał.

A co on miał na myśli to ch...j go tam wie :shock:

Swoją drogą opowiedziałem całą tą historię z "terkotaniem" żonie i po 30 minutach jak usiłowała bezskutecznie usłyszeć terkotanie, stwierdziła, że na tym forum siedzą :hammer

Komentarz

• Marcinooo
                          Rider
                          • 2009
                          • 332

Hee jutro dzownie do ASO...minął tydzień od wymiany filtra, była cisza i...terkotanie powrociło ze zdwojoną siłą :idea: :evil:

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Zamieszczone przez Marcinooo
                            Hee jutro dzownie do ASO...minął tydzień od wymiany filtra, była cisza i...terkotanie powrociło ze zdwojoną siłą :idea: :evil:
                            U mnie odrazu terkotało po wymienie. Tylko co z tego ??

Żeby to usłyszeć trzeba wyłaczyć klimę, radio i zaparkować gdzieś z dala od ruchu ......

Tylko po co ??

Komentarz

• Marcinooo
                              Rider
                              • 2009
                              • 332

Zamieszczone przez loyd
                              U mnie odrazu terkotało po wymienie. Tylko co z tego ??

Żeby to usłyszeć trzeba wyłaczyć klimę, radio i zaparkować gdzieś z dala od ruchu ......

Tylko po co ??
                              U mnie teraz już nie !!! Rzeczywiście wczesniej tak było ale teraz zatrzymując się przy cofaniu, gdzie jeszcze piszczął mi czujniki to spokojnie to słychać? Haa a dlaczego mam nie walczyć o wymianę?? Tego wcześniej nie było, pojawiło się po przejechaniuok 7 tys km. Skąd mam pewność, czy kilka tygodni po gwarancji mi to nie padnie?

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Skąd mam pewność, czy kilka tygodni po gwarancji mi to nie padnie?
                                A skąd masz pewność, że nie padnie Ci ta "nieterkocząca" ??

Komentarz

• Marcinooo
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 332

Zamieszczone przez loyd
                                  To moja sprawa, wkurza mnie to i tyle. Kupując auta tego nie było i kropka. Nic miłego słyszeć od pasażerów, że coś tam im z tyłu terkocze... A włączanie radia i nadmuchu na wyższe obroty tylko dlatego, żeby tego nie słyszeć to chyba nie tędy droga... nie wiesz w jakim stopniu u mnie to terkocze to po co ciągniesz taką jałową dyskusje, która niczego nie rozwiąże?? Sama logika wskazuje na to, że coś z tym jest nie tak skoro od początku ona nie hałasuje...żeby wszystko było git to od nowości, czy też od razy po wymiania słychać byłoby jej hałas...

Komentarz

• Piotr AMP
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 250

Zamieszczone przez loyd
                                    To moja sprawa, wkurza mnie to i tyle. Kupując auta tego nie było i kropka. Nic miłego słyszeć od pasażerów, że coś tam im z tyłu terkocze... A włączanie radia i nadmuchu na wyższe obroty tylko dlatego, żeby tego nie słyszeć to chyba nie tędy droga... nie wiesz w jakim stopniu u mnie to terkocze to po co ciągniesz taką jałową dyskusje, która niczego nie rozwiąże?? Sama logika wskazuje na to, że coś z tym jest nie tak skoro od początku ona nie hałasuje...żeby wszystko było git to od nowości, czy też od razy po wymiania słychać byłoby jej hałas...
                                    Już był taki jednen użytkownik w tym własnie temacie na poczatku, który nie mógł zrozumieć terkotania i moich uwag tego dotyczących, do tego stopnia bronił tego terkotania, że myślałem że to ktoś SAP

Każdy, kto płaci takie pieniądze za auto ma prawo wymagać od serwisu, żeby wszystko pracowało zgodnie z umową, wtedy kiedy decydował się na auto, przynajmniej podczas gwarancji, bo ja już tłumaczyłem na początku tego teamtu, że jakbym słyszął to terkotanie to bym się zastanowił nad autem, a może ktoś by nawet go nie kupił...
                                    PEACE -Pokój Wam
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

Zamieszczone przez Piotr AMP
                                      Już był taki jednen użytkownik w tym własnie temacie na poczatku, który nie mógł zrozumieć terkotania i moich uwag tego dotyczących, do tego stopnia bronił tego terkotania, że myślałem że to ktoś SAP
                                      To byłem ja. I teraz mam skodę, która mi terkocze ... więc nie możesz mi zarzucać, że wypowiadam się w sytuacji kiedy u mnie nie terkota.

Byłem w ASO wymienili mi ta pompę i dalej terkota. I jakoś mi to zwisa i nie przeszkadza (choć pewnie przy przeglądzie o tym wspomnę - dla zasady).

I takie jest moje zdanie na ten temat. Wolno mi je mieć ??

Komentarz

• leadman
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 98
                                        • Ford

Ja się podłączę bo też mi terkota tak jak by filtr. Ale mam jeszcze jeden objaw mianowicie jak gwałtownie wcisnę pedał gazu (na luzie) to mi gaśnie podświetlenie włączników szyb i climatronic. Tak jak by go przez chwilę zatkało. Auto nie gaśnie ale przygasa.
                                        I nie wiem czy to nie od tego filtra.

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• staples
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 16

Witam.
                                          Jak moi przedmówcy też doznałem zaszczytu i mam terkoczący problem. Rozpoznałem go przypadkiem jak ktoś wyłączył radio i klime automatyczną. Przebieg 13000 wykryte poniżej 10000 auto z kwietnia 2010. Podjąłem wyzwanie przeczytania całego tematu temu poświęconego ale poległem. Doczytałem do momentu gdzie sprawa się wyjaśnia i winowajcą jest filtr paliwa a nie pompa. Miałem poczekać z tym do zmiany kół na sezon letni ale pomyślałem będzie ciepło przestanie terkotać nie wymienią.
                                          Pesymistycznie nastawiony zadzwoniłem do salonu gdzie nabyłem auto SKODA DANELCZYK Sp z o.o. ul. Piasecka 20 A 21-040 Świdnik pod Lublinem. Znany mi już z głosu pan z serwisu odebrał i potwierdził, że to właśnie ten filtr tak terkocze. Sprawa znana i będą działać. Termin na 10:00 8.03.2011 zdam relację jak poszło. Jeśli coś będą kręcić mam jeszcze 2 salon w Lublinie CRH ŻAGIEL AUTO SP. Z O.O. 20-722 Lublin, ul. Roztocze 4 (obok TESCO).
                                          Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 31 Mar, 11 10:13 ]
                                          Witam
                                          Filtr wymieniony i nareszcie błoga cisza. Pomijam już fakt, że musiałem jeździć dwa razy. Za pierwszym razem 10:00 8.03.2011 oczywiście byłem umówiony samochód wylądował na podnośniku ale okazało się, że zabrakło filtra. Ale już za 2 razem wymienili szybko i sprawnie. Faktycznie dostęp do filtra jest bardzo łatwy od spodu auta.
                                          Mam jednak inną przypadłość, stuka mi sprzęgło przy zmianie na niskich biegach 1 2. Kierownik serwisu i spece oświadczyli, że TTTM a u mnie to i tak cicho się zachowuje no i odprawili. Sam nie wiem co z tym robić. Jak to powiedzieli silnik cichy to wszystko słychać w TDI na bank bym nie usłyszał.

Kwiecień 2010 r., 122 KM (90 kW), skrzynia biegów: manualna
                                          1.4 TSI AMBIENTE + dodatki

Komentarz

• dangel
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 8

witam wszystkich

ja wlasnie robie drugie podejscie w grudniu 2010 mialem wymieniany filtr wszostko oki nastala cisza az tu w pewnym momecie znowu ten upierdliwy terkot akurat nadszedl czas przegladu wiec przy okazji zglosilem ten mankament oczywiscie zakwalifikowano filtr do wymiany tylko ze musze czekac az go przysla wiec czekam

pozdrawiam

Komentarz

• jamesbondzio
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1174
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez dangel
                                              witam wszystkich

ja wlasnie robie drugie podejscie w grudniu 2010 mialem wymieniany filtr wszostko oki nastala cisza az tu w pewnym momecie znowu ten upierdliwy terkot akurat nadszedl czas przegladu wiec przy okazji zglosilem ten mankament oczywiscie zakwalifikowano filtr do wymiany tylko ze musze czekac az go przysla wiec czekam

pozdrawiam
                                              gdzie tankujesz ? może jakieś badziewie sie akurat trafiło :-)
                                              u mnie od wymiany filtra ze 20 tysi km i cisza...
                                              kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• dangel
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 8

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                                witam wszystkich

pozdrawiam

tankuje na orlenie 98 verva od samego poczatku pierwszy filtr wytrzymal 23tys zanim zaczal terkotac po wymianie byla cisza chwilowo (przez 3tys) podejrzewam ze zamiast go wymienic cos tylko pogrzebali i ucichl na jakis czas

Komentarz

• jamesbondzio
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                                  witam wszystkich

pozdrawiam

tankuje na orlenie 98 verva od samego poczatku pierwszy filtr wytrzymal 23tys zanim zaczal terkotac po wymianie byla cisza chwilowo (przez 3tys) podejrzewam ze zamiast go wymienic cos tylko pogrzebali i ucichl na jakis czas
                                                  dlatego ja zawsze pilnuje auta
                                                  kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• toomasz
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 910
                                                    • Volkswagen
                                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
                                                    Pozwolę się podłączyć do tematu, otóż w mojej O2FL nie zawsze ale czasem głownie przy odpaleniu na zimnym silniku slychac takie terkotanie ale nie wiem czy to z tyłu tak jakby w srodku tak przez chwile a potem zanika, nie wiem czy to ten filtr? Zadzwoniłem do ASO w Tychach gość z serwisu powiedział ze temat z pompą (terkotanie z tyłu) jest mu znany, ale twierdzi, że producent powiedział ze to normalne i nie mają na razie żadnych akcji serwisowych

Komentarz

Pracuję...